Nieuwsbrief december 2016

Daisy Mertens ‘Leerkracht van het jaar 2016’
“Ik wil laten zien dat ons beroep er wel degelijk toe doet”
 
Ze vindt zichzelf absoluut niet beter dan andere leerkrachten. “Ik ben niet de beste juf van Nederland. Er zijn heel veel goede leerkrachten, gelukkig maar.” De onlangs tot ‘Leraar van het jaar 2016’ gekozen Daisy Mertens (29) van basisschool de Vuurvogel in Helmond blijft nuchter onder de vele complimenten. “Ik vind het een enorme eer dat ik gekozen ben als ambassadeur van dit mooie beroep.” Met de nominatie wil ze mensen inspireren; laten zien dat dit beroep belangrijk is. “Leraar zijn, is waardevol en betekenisvol. We kunnen echt het verschil maken voor kinderen.”

Daisy ziet het om zich heen gebeuren; door de waan van alledag vergeten leerkrachten waarom ze ooit voor dit mooie beroep hebben gekozen. “Ik wil samen met hen de dialoog aangaan. Waarom ben ik leraar geworden, wat geeft mij energie? Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten? Maar ook: waar lopen we tegenaan, hoe kunnen we elkaar helpen?” Ze is van mening dat de professionaliteit van een leerkracht er wel degelijk toe doet. “Het is belangrijk om met elkaar te praten over het vak, te reflecteren, te weten wat leren effectief maakt. Hiervoor is het nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen en te leren van en met elkaar.”

Op zoek naar de verbinding

In oktober ontving ze de titel uit handen van onderwijsminister Jet Bussemaker. In het juryrapport is onder meer te lezen dat 'zij als lerares alles doet wat ertoe doet in de klas’. Ze is 'reflectief en continu op zoek naar verbetering in het onderwijs'. 'Inzet en eigenaarschap is bij haar kinderen super hoog'. Alles doen wat er toe doet betekent volgens Daisy dat je als leerkracht beschikbaar moet zijn voor je leerlingen. “Basisschool de Vuurvogel in Helmond is gesitueerd in een multiculturele buurt. Iedereen komt zoals hij of zij is en het is eigenlijk helemaal niet relevant welke cultuur of welk geloof je hebt. Je bent met elkaar op zoek naar de verbinding. Niet alleen de relatie met mij is belangrijk maar ook de relatie met elkaar. We zijn samen als groep; hoe kan jij ervoor zorgen dat die ander zich fijn voelt in de groep? Deze kinderen hebben iets meer aandacht en genegenheid nodig dan kinderen op een doorsnee school. Ik begroet de kinderen persoonlijk iedere ochtend bij de deur; dan zie ik meteen of er iets scheelt. Ook hebben we wekelijks een kringgesprek en evalueren we de week; wat ging er goed en wat kan beter? De kring sluiten we altijd af met een complimentenronde en een yell.”

Inzet en eigenaarschap

Daisy betrekt de leerlingen bij de inrichting van hun eigen leerproces, haar rol is vooral die van coach. “Ik leer kinderen feedback te geven op hun taak en laat ze nadenken over hun eigen doelen. Ze stellen zelf een persoonlijk ontwikkelingsplan op.” Ook geeft ze haar leerlingen vrij veel autonomie. “Kinderen mogen zelf hun projecten bedenken. Ik stel hierbij veel open vragen; waarom wil je het en hoe ga je dat doen? Dat levert interessante inzichten op. En daarnaast een hoge betrokkenheid, inzet en eigenaarschap bij mijn kinderen.”

Continu op zoek naar verbetering in het onderwijs

Behalve juf is ze ook coach en taalcoördinator op school en basisschoolcoach bij Fontys. In haar klas maar ook op schoolniveau is ze voortdurend bezig met de vraag of het beter kan. Momenteel werkt ze aan een onderzoek met als doel het verbeteren van de motivatie en het leerproces van kinderen. Daarnaast geeft ze binnen haar school mede vorm aan het traject ‘de onderzoekende houding van leerkrachten’. “Ik ben graag bezig met veranderingsprocessen.” Hierbij vindt ze het belangrijk om gebruik te maken van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek.

Website van juf Daisy

Deze maand is haar website jufdaisy.com in de lucht. Met haar website en blogs hoopt ze alle leerkrachten in Nederland te bereiken. Rode draad in haar boodschap zijn de thema’s professionaliteit en burgerschap. “De klas is een minimaatschappij. Wij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen; hen normen en waarden bijbrengen en laten zien hoe je met elkaar omgaat. Ik wil dat collega’s nadenken over goed burgerschap en ontdekken hoe dat er voor hen uitziet. Pas als je dit weet en voelt, kan je het overbrengen op een ander.”

Terug naar nieuwsbrief]